Versie 2.1 is de eerste versie met een automatische update-functie, waarmee overigens alleen het menu geupdate wordt. Daarnaast zijn er een aantal andere functies toegevoegd of aangepast.

Bugfix

De menu-items bleken niet meer te reageren als het scherm tegelijk op een andere plek wordt aangeraakt. Dat is in deze versie aangepast.

 

360° interface

De programma’s zijn allemaal geoptimaliseerd om van alle kanten gebruikt te worden, het OnwijsMenu was dat wat minder. In deze versie is een optie toegevoegd om dit aan te passen. Daar zijn twee (identiek werkende) nieuwe attributen voor:

ShowTopLogo="true"
ThreeSixtyInterface="true"

Deze staat vanaf deze versie standaard aan, maar kan op false gezet worden als het menu op een verticaal scherm gebruikt wordt.

Als deze optie aanstaat wordt op het menuscherm het logo aan twee kanten getoond. Bovendien worden alle toegevoegde afbeeldingen (logo’s) dubbelzijdig weergegeven.

Het pincode-scherm wordt geopend naar het logo dat wordt aangeraakt.

 

Volume

Het volume kon tot nu toe alleen geregeld worden vanaf het pincode scherm. Die mogelijkheid is uitgebreid met het nieuwe attribuut:

VolumeVisible="true"

Dit laat een volumeknop zien, rechtsonder op het menuscherm, waarmee een volumeregelaar wordt geopend. Als de 360° interface is ingeschakeld worden er aan twee zijden van het scherm volumeknoppen getoond.

Let op: Deze optie staat standaard aan, maar er zijn situaties waar je het volume niet door iedereen wilt laten regelen. Daar moet vanaf deze versie dit dus expliciet uitgeschakeld worden.

De volumeknop en -regelaar zijn van oorsprong wit op een half transparant zwarte achtergrond. Eventueel kan deze achtergrondkleur aangepast worden aan de menuachtergrond met het attribuut:

VolumeBackgroundColor=”#40000000″

Dit is in de meeste gevallen een hexadecimale weergave van de kleur, waarbij de eerste twee getallen de transparantie bepalen en de volgende zes de kleuren rood, groen, blauw. Standaard kleurcodes als White, Red, Yellow of Black werken ook.

 

Internet

Op veler verzoek is er een optie om direct vanuit het menu een webbrowser op te starten om op internet te kunnen browsen. De eerst aanbevolen optie zou zijn omdat via een WebView te doen, maar die laat niet alle sites goed zien. De functie wordt in- of uitgeschakeld met het attribuut:

WebEnabled="false"

Standaard staat deze optie uit. Als deze ingeschakeld is wordt met een tik op de knop Internet Explorer gestart en blijft het menu op de achtergrond.

De website of webpagina waar de browser mee start kan ingesteld worden met het attribuut:

WebStartUrl="bing.com"

Afgezien daarvan is er geen controle over de browser. De plaats of grootte van het venster, geopende tabbladen, opgeslagen cookies of wachtwoorden, etc. vallen allemaal buiten het bereik.

Let op: dit is dus een inherent onveilige situatie. Een gebruiker heeft om te kunnen browsen in elk geval een toetsenbord nodig en krijgt daarmee ook de mogelijkheid om het OnwijsMenu te sluiten, naar het bureaublad te gaan, bestanden te wissen etc.

Als de browser wordt afgesloten komt het menu weer op de voorgrond.

De knop om de webbrowser te openen staat standaard op het pincode-scherm. Er is de mogelijkheid om de functie toegankelijker met het attribuut:

WebButtonVisible="false"

Als deze op true wordt gezet wordt de sluitknop ook getoond rechtsonder op het menuscherm. Bij een 360° interface worden er aan twee kanten webknoppen getoond.

Het is ook mogelijk om de webknop minder toegankelijk te maken. Daarvoor dient het attribuut:

WebPinCode="-----"

Als hier een geldige waarde wordt opgegeven (d.w.z. een reeks van 4 tekens) dan wordt deze gebruikt om de webknop te laten zien en de webfunctie in te schakelen.
Dit heeft natuurlijk alleen nut als WebEnabled niet aanstaat, omdat de webknop dan sowieso al zichtbaar is.

 

StopLogo

Het logo om het stopscherm te laten zien heeft standaard een opacity van 0.8. In sommige gevallen is het zinvol om deze transparantie aan te passen. Dat kan met het nieuwe attribuut:

StopLogoOpacity="0.8"

 

TipTile Pro

Bij TipTile Pro kun je behalve met een e-mailadres nu ook inloggen met een gebruikersnaam. Die optie is ook toegevoegd aan het OnwijsMenu.

Nieuw in deze versie is ook een check op een internetverbinding. Als er geen verbinding is, wordt hiervan een melding getoond en is de inlogknop uitgeschakeld.

 

Auto-Update

De eerste versie van een auto-updatefunctie is toegevoegd. Het menu kijkt of er een nieuwe versie is en als dat zo is wordt die geïnstalleerd en gestart. Dit gaat in een drietraps procedure die misschien nog niet helemaal soepel werkt.

De auto-update functie staat standaard aan, maar kan uitgezet worden door het nieuwe attribuut:

AutoUpdate="true"

op false te zetten.

De update bronnen

De updatefunctie maakt gebruik van verschillende bronnen, die één voor één worden nagelopen:
1. Voor ontwikkeldoeleinden wordt er gekeken op een testlocatie (verder niet relevant). 2. Als die niet gevonden is wordt er gekeken naar een locatie op de Bazinga (dat is nu \\BAZINGA\Dropbox (Onwijs)\Onwijs Ontwikkeling\Update).
3. Als die locatie niet gevonden is wordt er gekeken op alle aanwezige lokale opslagmedia. Dat betekent dat er ook gebruik gemaakt kan worden van een USB-stick met de update.
4. Als ook die locatie niet aanwezig is wordt er gekeken naar een internetlocatie (dat is nu (www.onwijs.com/update).

Dat laatste werkt natuurlijk alleen als er een internetverbinding is en zou voor updates bij klanten de eerste optie zijn. Als een update over internet echt niet mogelijk is, is het alternatief van een USB-stick zinvol.

De update procedure

Bij het updaten wordt er eerst gekeken of er een nieuwe versie is. Deze check vindt altijd plaats, maar zal alleen resultaat opleveren als er toegang is tot één van de vier updatelocaties. Als er een nieuwe versie is wordt de update daadwerkelijk uitgevoerd.
Daarbij start de applicatie zichzelf twee keer opnieuw op. Dit zou zo min mogelijk merkbaar moeten zijn, maar is in elk geval een eenmalig gebeuren.

Om de functionaliteit te testen zijn er twee nieuwe attributen:

TestUpdate="false"
ShowUpdateResult="false"

Als de eerste op true wordt gezet wordt er sowieso een update gestart, ook al is er geen nieuwe versie. De waarde wordt vervolgens automatisch op false gezet.
Tijdens de update wordt het tweede attribuut aangemaakt en op true gezet. Hiermee wordt in het pincode venster getoond dat de update geslaagd is. Vervolgens wordt ook ShowUpdateResult automatisch op false gezet.

Let op: deze twee attributen zijn vooral voor testdoeleinden.

Advertisements